‘Voor de Beschaving’
De Israëlisch-Palestijnse kwestie, de spanningen tussen Turken en Armeniërs, de staatloze Koerden… Wie de huidige gevoeligheden en machtsverhoudingen in het Midden-Oosten beter wil begrijpen, moet terugkeren naar hun oorsprong. Zo beland je bij de Eerste Wereldoorlog.
Behalve in Europa brak in 1914 ook in het Midden-Oosten de oorlog uit. Het Osmaanse Rijk was er toen de belangrijkste macht. Het regime van de Jong-Turken koos de zijde van Duitsland, de verliezer in 1918. Het rijk viel uiteen en de grenzen werden hertekend volgens de belangen van de westerse grootmachten. Een Turksnationalistische beweging onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk verzette zich daartegen en streed tot 1923 verder voor een onafhankelijk Turkije. Er kwamen nieuwe staten, zoals Syrië, Irak en Transjordanië, die alle onder Franse of Britse controle werden geplaatst.
Het ongenoegen over de gang van zaken bleef smeulen bij de lokale gemeenschappen. Nieuwe conflicten flakkerden op. Tot op vandaag bepalen ze mee de wereldpolitiek.
In ‘Voor de Beschaving’. De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten, 1914–1923 ontrafelt Pieter Trogh deze complexe en belangrijke geschiedenis.
Met bijkomende bijdragen van een team van internationale specialisten: Houssine Alloul, Djene R. Bajalan, Jonathan Conlin, Dotan Halevi, Nazan Maksudyan, Ozan Ozavci, Nick Saunders, Bruce Scates, Elizabeth F. Thompson en Alp Yenen.