Van Gogh en de olijfgaarden
In 1889 maakte Vincent van Gogh vijftien schilderijen van olijfgaarden. Dit boek beschrijft het ontstaan van deze indrukwekkende reeks tegen de achtergrond van Van Goghs mentale toestand en zijn situatie van eenzame afzondering in de inrichting in Saint-Rémy-de-Provence.
Van Gogh en de olijfgaarden neemt de lezer mee naar de omgeving waarin Van Gogh de werken schilderde: het ruige landschap aan de voet van de Alpilles. Het boek verkent wat de kunstenaar beoogde te zeggen met deze schilderijen, die zo radicaal anders lijken te zijn dan de werken die hij eerder in het zuiden van Frankrijk maakte.
Voor het eerst staan alle vijftien schilderijen van olijfgaarden in één boek bij elkaar, met talrijke unieke details en met historische foto’s van de omgeving waar Van Gogh zijn schildersezel plaatste.
‘De olijfbomen [...] zijn heel karakteristiek en ik doe alle mogelijke moeite om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd, brons, opblekend tegen een gele, paarsige of oranje tot dof roodokeren grond.’ Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, Saint-Rémy-de-Provence, 28 september 1889
Vormgeving, projectcoördinatie en productiebegeleiding voor het Van Gogh Museum, Amsterdam.
Nederlandse boekhandelseditie uitgegeven door Tijdsbeeld in samenwerking met het Van Gogh Museum, Amsterdam.