Kazerne Dossin
Over de Holocaust in België bestaan vooral wetenschappelijke publicaties. Nu verschijnt een rijk geïllustreerd boek toegankelijk voor een breed publiek. Het grote verhaal zoals het te zien is in Kazerne Dossin wordt hier te boek gesteld. Bijna 700 foto’s en documenten en jaren opzoekingswerk worden gebundeld in dit indrukwekkende naslagwerk.
De Belgische casus van de Holocaust komt uitgebreid aan bod, met een focus op de raciale vervolging van Joden, Roma en Sinti, op de rol van daders, slachtoffers en omstaanders en op de onderliggende processen van cumulatieve radicalisering en maatschappelijke polarisering. Het boek behandelt de opkomst van de nazidictatuur in Duitsland, het antisemitisme, het vooroorlogse leven van Joden, Roma en Sinti in België, de Duitse inval, de langzaam op gang komende vervolging, beroving en deportatie. Centraal staan een reeks indringende persoonlijke verhalen van slachtoffers, daders en omstaanders. De gruwelijke realiteit van de vervolging wordt pijnlijk tastbaar.
Daarnaast treedt het historische verhaal in dialoog met mensenrechten en mensenrechtenschendingen. Vanuit de geschiedenis van de Holocaust gaat deze uitgave op zoek naar de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld die in sommige omstandigheden kunnen uitlopen op massamoord en genocide. Zo wil dit boek de wereld van toen en vandaag beter begrijpen en concrete betekenis geven aan mensenrechten, burgerzin en democratie. Van inzicht tot actie.